Historie

historie

Johan Leuthäuser Hirsch stiftet Hankattforeningen i året 1902 da han ville skape en sosial ballast for de mannlige studentene på Den Høiere Landbruksskole. Han ble Høgskolens første Direktør, som han også ble i foreningen. Joh. L. Hirsch var kanskje en av de dyktigste talerne dette land har sett, han blir likestilt med Bjørnson , det tviles på om noen siden har kommet på høyde med disse to. Han bygde  Landbrukshøgskolen opp fra ingenting og den gikk fra et lite ukjent sted til et sted med stor ry og tillit.

I 1905 ble Hirsch tvunget til å gå fra sin stilling etter en disput med Landbruksministeren pga. utenomekteskapelige forhold, noe som var usømmelig på den tiden for en lærer. Hirsch søkte straks sin avskjed mens han sa til Landbruksministeren “Denne avgjørelsen vil koste også statsråden hans stilling!”  Denne spådommen gikk fort i oppfyllelse. Dagen for hans avreise skulle han kjøre med hest og kjerre fra Ur-Bygget til togstasjonen i Ås, elevene ville vise sin respekt for Høgskoledirektøren og spente av hestene og dro vognen selv. Det ble et langt fakkeltog hele veien til stasjonen før Hirsch sa farvel ombord på toget  med ordene “Takk,takk! Takk for at dere har lyst opp for meg og varmet mitt sind! Husk nå på at dere alltid bærer fakkelen høyt!” Det var ingen tørre øyne den kvelden. Senere ble det reist en statue av Hirsch som skuer over Ur-Bygningen.

Siden den gang har Hankattforeningen stått som en eksponent for det dynamiske – for evnen og viljen til å trenge fram på nye veier der ortodoks fanatisme satte sperringer for menneskeheten. Joh. L Hirsch er naturlig nok blitt Foreningens høye beskytter.